Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

του μαθητή της Α΄ Λυκείου Θοδωρή Μπουντούκου


Οι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η έρευνα  με ερωτηματολόγιο που έγινε από την ομάδα " λέσχη αθλητισμού " στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας  " Ψυχαγωγία: Πολυτέλεια ή ανάγκη" απευθύνθηκε  σε παιδιά γυμνασίου .  Οι απαντήσεις των μαθητών έδειξαν  ότι σε ποσοστό 40% τα παιδιά αθλούνται από συνήθεια (!) . Όσο και αν φαίνεται περίεργο μόνο το 6% ασχολήθηκε με τον αθλητισμό για λόγους υγείας, ενώ το 20% είχαν ανάγκη να αθληθούν για προσωπικούς λόγους .Το υπόλοιπο 34% για άλλους λιγότερο σημαντικούς λόγους . 
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι στόχοι που έχουν θέσει  δεν έχουν επιτευχθεί και δεν πρόκειται να επιτευχθούν χωρίς να αφιερωθεί πολλή ώρα και προσπάθεια.
Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι ο αθλητισμός είναι ανάγκη σε ποσοστό 66% ενώ πολυτέλεια μόνο το 34%. Οι μαθητές σε ποσοστό 96%  πιστεύουν ότι κάποιος σε  κακή  οικονομική  κατάσταση αλλά με πολλή θέληση μπορεί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό  ενώ το αντίθετο  φτάνει το 46%.

Στοιχεία άλλων ερευνών
Σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι σε ποσοστό 92% έχουν ασχοληθεί με ορισμένα αθλήματα .Τα ποσοστά συμμετοχής είναι υψηλά σε ποσοστό 93% για τα αγόρια ενώ για τα κορίτσια φτάνει το 91% .Πάνω από τα δυο τρίτα  των αγοριών και κοριτσιών φαίνεται να έχουν ασχοληθεί αρχικά με τον αθλητισμό στο σχολείο .Οι νέοι κάτω από 15 ετών είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με τον αθλητισμό  από  ότι οι έφηβοι από 16 εως 17 ετών .Έρευνες έδειξαν τα αθληματα τα οποία είναι πιθανό να ασχοληθεί  κάποιος ή ήδη ασχολούνται είναι το ποδόσφαιρο σε ποσοστό 18%, το κολύμπι σε ποσοστό 20%, η ποδηλασία σε ποσοστό 19% και το υπόλοιπο 36% με μπάσκετ, τρέξιμο και γενική άσκηση .Με δεδομένη την επιλογή των δραστηριοτήτων  ,το 54%τ ων νέων θα επιλέξουν τον αθλητισμό ενώ το 36% θα επέλεγαν κάποια άλλη δραστηριότητα όπως χορό ή μουσική. Σε ένα σχετικά μικρό ποσοστό ,εάν κρίνουμε απο τα παραπάνω ,τα παιδιά  ασχολούνται με κάποιο άθλημα μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα που φτάνει  το 66% των νέων.

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει αρχικά να διορθωθεί το κείμενο ως προς τον τονισμό. Καλό θα ήταν επίσης να συμπεριληφθεί το ερωτηματολόγιο που δόθηκε, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που το συμπλήρωσαν( αριθμός ατόμων, περιοχή, φύλο ). Να σημειωθούν επίσης επιπλέον στοιχεία για τις έρευνες που αναφέρεις σε διεθνές επίπεδο. Πότε έγιναν, σε ποιες χώρες κ.λ.π.
    Λείπει η καταληκτική παράγραφος με τα συμπεράσματα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή